1. Ingelogd blijven
  2. Inlog gegevens vergeten?

Nog geen lid?
Gratis aanmelden bij de Nationale Hulpgids.

Blog » artikel

Kabinet zet in op buurtzorg

16 Reacties

Minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) benadrukten afgelopen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer nog maar eens dat de kosten voor de zorg echt drastisch omlaag moeten. En volgens hen kan dat ook makkelijk, onder andere door in te zetten op digitale zorgverlening (e-health) en buurtzorg.

"Waar eenvoudige zorg die op dit moment in de duurdere ziekenhuizen plaatsvindt, voortaan dichtbij in de buurt van de patiënt wordt geleverd, moet de zorg goedkoper. Dit omdat niet langer medisch specialisten deze zorg leveren, maar de huisarts, wijkverpleegkundige of de praktijkondersteuner voor wie andere tarieven gelden", schrijft Schippers. Ze kondigde aan dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat bekijken welke financiële belemmeringen er in het huidige zorgstelsel zijn om de buurtzorg efficiënter op te zetten.

Meer zorg en ondersteuning in de buurt is volgens het kabinet hard nodig, want daardoor kan er eerder worden ingegrepen als er wat aan de hand is met iemand. Dat kan behoorlijk wat geld schelen, bijvoorbeeld omdat zo wordt voorkomen dat mensen uiteindelijk een beroep doen op zwaardere en duurdere zorg.

16 Reacties

  • Kaj Elhorst zei:

    Ja maar dat steunen op e-health baart mij zorgen. We hebben de gewoonte om steeds meer te vertrouwen op electronische systemen waar gewoon menselijke contacten juist erg belangrijk zijn. Dat moet ook een argument gaan vormen. Het wordt maar al te gemakkelijk achterwege gelaten....

  • jan zei:

    Ik kan me hier niets bij voorstellen, want Buurtzorg hanteert dezelfde tarieven als elk ander.

  • frank zei:

    Schippers hoort de bel maar heeft geen benul van het belang van de klepel

  • Alberta zei:

    Jan, volgens mij wordt hier niet de organisatie Buurtzorg bedoelt. Maar zorg vanuit de buurt, mantelzorg, huisarts e.d.

  • Roos zei:

    Alberta, terwijl huisartsen zoveel moeten inleveren denkt u echt dat ze inzet op zorg in de buurt?
    Mijn vertrouwen is weg...
    Wij zijn overgeleverd aan goed bedoelende, ongeschoolde vrijwilligers met goede, ruime harten....

    Begeleiding naar de WMO.
    Nu zo goed geregeld en straks maar afwachten wat de WMO passende begeleiding vind.

    Ik ben enkele weken geleden bij de WMO geweest voor hulp ,HH, Inmiddels opgenomen geweest en geopereerd, maar niemand die even heeft gebeld, een briefje, navraagt hoe het nu gaat met mij........gewoon naar huis gestuurd met het verzoek mij te melden bij de WMO, in mijn dorp die 2x per week, 2 uurtjes open is. Net buiten het dorp gelegen, te ver weg voor mij....

    Ontmoedigen van zorg?
    Daar geloof ik wel in!

    Ik zie inieder geval af van hulp, is het te zien?
    Ja, ja zeker is het te zien dat wij ons een slag in de ronte slaan en de situatie helemaal niet aan kunnen, maar wij hebben ook geen moed meer om te bedelen!!!!!!!!!

  • Alberta zei:

    Ja Roos, ik denk het wel.

    Lees ook even: Zorgvisie. 18-10-2011. Kabinet wil herschikking taken voor buurtzorg. (het duidelijkst) Ik had het ook al op Skipr en Zorg en welzijn gelezen.

    Men wil weer terug naar de wijkverpleegster die de trekkende kar wordt tussen de nodige instanties.
    Dus men wil terug naar vroeger toen dit ook gedaan werd. En het eerlijk gezegd; prima liep.
    Vroeger regelde de wijkverpleegster in samenspraak met de huisarts, maatschappelijk werk en soms ook de kerk, wat voor zorg en hulp er nodig was.

    Ik ben alleen bang dat het dan ook een willekeur gaat worden net als nu met de WMO en dat dus omdat vanaf 2013 de zorgverzekeraars de betalende instanties worden.

    Wij hebben hier in huis alles ook goed geregeld. Het loopt hier gesmeerd. En ik ben dus ook erg bang voor de toekomst.

    Maar nu het andere: ik hoop dat je goed door de operatie bent gekomen. Ik hoop niet dat het wat ernstigs was.
    Sterkte met alles.

  • Alberta zei:

    Wat ik nog vergeten was:

    Men gaat er vanuit dat de wijkverpleegster, de huisarts (de kerk)de mensen kennen en dat men daardoor preventief bezig kan zijn.
    Men hoopt op die manier de zorgkosten te drukken. Want men hoopt dat men daardoor minder beroep moet gaan doen op de gespecialiseerde zorg.

  • kees zei:

    Alberta, dan moeten de specialisten gaan bezuinigen en niet andersom!
    Deze mensen verdienen geld als water en laten patiënten elke keer weer voor ''niets' terugkomen, is (ongecontroleerde) kassa.

  • corina zei:

    Ik begrijp niet zo veel meer van deze wereld, en al helemaal niet van het beleid van de VVD en van minister Schippers....

    Door alle ingrijpende veranderingen is de kwaliteit van mijn leven sterk achteruit gegaan. Hierdoor ervaar ik op dit moment mijn leven als niet levenswaardig. De toekomst geeft mij nog minder hoop.

    Afgelopen weekend was Paul van Vliet te gast bij Nieuwsuur.
    Hij pleit vanuit de stichting "Uit Vrije Wil" voor verruiming van de huidige euthanasiewetgeving. Vervolgens wordt de stelling voorgelegd aan A. van Miltenburg, lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD.
    Zij is het oneens met de stelling en vindt verruiming van de euthanasie wetgeving onnodig.

    De vertegenwoordigers van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie hebben de mond vol over "de verantwoordelijkheid en eigen regie van de mens" waaraan een ieder "moet" voldoen.

    Mijn leven ervaar ik momenteel als onwaardig.
    Eigen verantwoordelijkheid en regie...

    Ik wil niet op een "onwaardige" manier sterven.
    Ik wil, door de beslissing niet op deze manier te willen en kunnen leven, geen andere mensen traumatiseren.

    Zovelen met mij......

    Afgelopen nacht sprak men op radio 1 ook over dit item.
    Een luisteraar vroeg zich af waardoor wij het ons zo moeilijk maakten.
    Bij de eskimo's verlaat men het huis wanneer de tijd daar is...
    De vrieskou doet de rest.

    Ik blijf strijden voor een menswaardig bestaan.
    Ik blijf wachten totdat de tijd er is dat ik ook op een menswaardige manier "weg" mag gaan.

  • Kim zei:

    Als iedereen volgens de methode van Buurtzorg (de organisatie) zou werken dan werd er ook bespaard op de zorg.
    Wat betreft de tarieven; Buurtzorg heeft geen goedkopere tarieven maar het gaat erom hoe je met het geld omspringt.
    Men moet niet alles richting de mantelzorg willen schuiven. Deze raakt overbelast en vaak moeten mantelzorgers zelf nog hun eigen zaakjes op orde houden nu alles duurder wordt. Je hebt er niks aan als je een gestreste mantelzorger voor de zorg op laat draaien, want daar wordt de zorg echt niet beter of goedkoper van.

  • Korrel zei:

    Toch om moedeloos van te worden dat wordt bedoeld zorg in de buurt.
    Marktwerking wordt gestimuleerd en de overheid massaal éen organisatie in het zadel helpt. NZA waar ben je nu, tijd om Schippers en Veldhuyzen aan te spreken. En... Actizz en thuiszorgdirecteuren doe ook eens je best.....en ga daarmwee eens achter al je prima hardwerkende eigenmedewerkers staan die zeer goed weten wat zorg in de buurt is.

    Overigens een beeld van buurtzorg.
    EEn organisatie werkt in een stad. De staad (middelgroot) ingedeeld in vijf wijken waarin in elke wijk een team werkt.
    Buurtzorg heeft (al 2 jaar) 1 teampje over de hele stad.
    Hoezo buurtzorg buurtgericht.

  • verpleegkundige zei:

    Wisten jullie, dat de HBO-verpleegkundigen bij buurtzorg minder verdienen dan in de reguliere thuiszorg? Hierdoor wordt het ook minder aantrekkelijk om voor buurtzorg te werken. De verpleegkundige verdient namelijk wel een redelijk salaris, maar ook wij hebben te maken met koopkrachtvermindering. Er wordt maar verwacht, dat je als verpleegkundige je inzet voor mensen, soms traumatische zaken meemaakt, waardoor de psychische belasting zwaar is, heel veel zaken regelt, alle diensten draait, bereikbaar bent, dat je je begeeft op plaatsen waar je soms niet wilt zijn en dit ook nog eens voor een schandalig salaris????? Sorry hoor, maar de tijd van liefdadigheid is voorbij. Voor mij geen buurtzorg, ondanks het goede concept, buurtzorg heeft natuurlijk weinig overhead en werkt met kleine zelfsturende teams. De reguliere thuiszorg is trouwens ook bezig hun concept te veranderen. Maar ik vind, dat verpleegkundigen ook het recht hebben om gewaardeerd te worden. En ja, salaris speelt daar wel en grote rol in.

  • joke zei:

    Beste verpleegkundige,

    Al heel lang worden alle wijkverpleegkundigen betaald vlgs schaal 50 bij Buurtzorg en dat zie ik eigenlijk nergens anders.

    Wijkverpleegkundige
    Buurtzorg

  • kees zei:

    verpleegkundige,
    Declareren ze dan minder bij de zorgkantoren?

  • Will zei:

    Buurtzorg vraagt 48,50 per uur voor persoonlijke verzorging een ZZP-er vraagt 29,00 per uur , beide geven dezelfde zorg om de dag.
    Hoe leg je dat uit !!!!
    Een BUURTZORG bedoeling iemand uit de buurt gratis , familielid , kennis dat kost niets dat bedoelt mevr v Zanten met Buurtzorg .

    Als je lange zware Elastische kousen aan moet , met hevige Reumapijn in de handen en Spieratrofie verzwakte spieren hoe moet het dan ??/
    Je hebt toch echte Zorgverlener nodig ,hoe pakt mevr v Zanten zo,n geval aan .
    ( met geen andere hulp dan nu de echte Buurtzorg gecobineerd met een ZZPer werkt uitstekend , waarom dan weer anders )

  • ger zei:

    Will, als ik het goed begrijp verdient de Buurtzorg aan bemiddelingskosten (20 euro?) voor een ZZP-er.
    De ZZP-er moet op zijn beurt weer bemiddelingskosten betalen aan zijn eigen meiddelingsbureau. Bemiddelingsbureaus verschillen enorm qua bemiddelingskosten, de een vraagt wel 6-7 euro per uur terwijl de ander slechts 2 euro per uur voor het bemiddelen.

    De ZZP-er krijgt dus niet overal 29,00 euro per uur. Vaak is het iets van rond de 21-25 euro per uur als het niet lager is!

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te verbeteren.
We vinden je privacy belangrijk en beperken daarom het gebruik van cookies zoveel mogelijk.

Ik ga akkoord met het gebruik van cookies

Wil je meer lezen over ons gebruik van cookies en hoe je dat kunt aanpassen, klik dan hier. Lees ook ons privacybeleid.